22 Eylül 2014 Pazartesi

Ah Şu Anne Babalar!

family4
Anne babanızı çok mu seviyorsunuz? Onlar için her şeyi yapar mısınız? Hatta artık onların annesi babası oldunuz ve bundan gurur mu duyuyorsunuz?
Yoksa, onları bir türlü affetmiyor? Onların reddediyor? Hatta onlardan utanıyor musunuz?
Belki de bu uçları sadece belli dönemlerde yaşıyorsunuz. Ne olursa olsun şu gerçekle yüzleşmek durumundayız:
İstesek de istemesek de ait olduğumuz aile sisteminin ayrılmaz bir parçasıyız.
Çocukluk dönemlerinde bir çocuk için anne babalar onun Tanrısı gibidir, hatta bebekler belli bir döneme kadar anneden farklı bir bedene sahip olduklarını bile anlamazlar. Bu da iki temel tepkiye yol açar: Ya ailemiz için bir şeyler yapmak ya da onlar gibi yapmak! Bu bazen yüzeyde tam tersi gibi gözükse de bilinçaltından tamamen bu şekildedir.
Osho’nun dediği gibi,
“Varlığınızın yarısı annenizden, yarısı babanızdan oluşur.”
Aile ya tüm acıların kaynağı ya da sağlıklı bir toplumun temeli olarak tanımlanır.
family5
Aile diziminde görüyoruz ki, yoktan var olmuş, soyutlanmış bireyler değiliz. Psikologların bire bir terapileri bireyi tek başına ele alır. Aile dizimi ise bütüne bakar. Her birimiz, ailemiz ve tanımasak da atalarımıza bağlantılıyız. Aile dizimi ile bunu deneyeleyim, sıra dışı bir farkındalığa kavuşabilirsiniz.
Aile dizimi ile, yaşamamızda duygusal ya da işlevsel zorluğa sebep olan her şeye bakabiliriz. Bu psikolojik zorlukların çoğu alemizle ilgili çözümlenmemiş bir sorunla ilgilidir. Aile dizimi tek bir seanstan oluşur. Seanstan sonra yapması gereken bir çalışma yoktur. Seansın etkileri sistemde etkisini göstermeye başlar. İlgili kişilerin bundan haber olmasa da anlayışımızındaki değişim sisteme şifa getirir.
Bu farkındalık ve anlayışla, bakış açılarımız değişir, tutunduğum temel inançlardan kurtulabiliriz. Daha doğal, daha özgür ve daha kendiniz oldukça hayatın akışı sizin lehinize çalışmaya başlar.
Aile konstelasyonu ile keşfet, farkına var ve hayatını kucakla!

AİLE DİZİMLERİ (1)

küpAile dizimleri; aileler ve bireylerde bağımlılık, evlilik ve ilişki problemleri, bedensel ve ruhsal hastalıklar, evlat edinme, elem-keder, iş ilişkileri, parasal sorunlar, içsel boşluk, mutsuzluk gibi konuları ve bunların nedenlerini daha iyi anlamaya yarayan bir ruhsal görüntüleme aracı ve düzenleyicisidir. İnsanın en büyük travması, “başka türlü de olabilirdi” imkansızına sarılmasıdır. Aile dizimleri, bu imkansızlığı tüm açıklığıyla kişinin gözleri önüne serer. Açık yürekle bakılarak, arzu edilen dünyadan gerçek dünyaya gelinir. Yaşamda olan hiçbir şey anlamsız ve gerekçesiz değildir. Hangi aile içine doğacağımız ve ne zaman öleceğimiz gibi yaşamın iki temelini, yani başlangıcı ve sonunu bizler seçmiyoruz. Bir aileye, daha doğrusu bir aile matrisinin içine, kadere doğuyoruz. Aile matrisi, içine doğduğumuz ailede kan bağı ile bağlı olduğumuz insanlar ve onlara ait yaşamda var olan ilişkiler ve yaşanmışlıkların bütünüdür. Bizler özde önce bir aile matrisine, ama bütünde çok daha büyük olana yaşam’a aidiz.
Özellikle ağır hastalıklar ve uzun süreli semptomlar söz konusu olduğunda, mevcut tedavilerin sonuç verebilmesi için sistem dizimcisi/psikoterapist kendisini hekimin en önemli asistanı gibi görerek hastalığın arkasında yatan dinamikleri açığa çıkarır. Kişiyi ve ait olduğu sisteme dair bu hakikatlerin görülmesiyle, kişinin içindeki iyileşme sistemini teşvik eder ve mevcut tedavilerin başarı şansını artırır. Sistem dizimleri hiç bir şekilde medikal tedavinin yerine geçen değil, onun etkisini arttıran bir önem taşımaktadır. Çünkü tüm tedaviler dışarıdan gelen desteklerdir, oysa iyileşme insana sadece kendi içinden ve kendi iyileşme sisteminin kusursuz çalışması sonucu gelmektedir. Bu anlamda sistem dizimleri her türlü tıbbi (geleneksel veya tamamlayıcı tıp) tedavinin etkisini arttırarak desteklemektedir. Sağlık bir “iyi hissediş hali” değil, bir varoluş halidir.
Sistem dizimleri bilimin kolay açıklayamadığı temsilcilerin algısı fenomeni ile çalışmaktadır. Temsilciler öncesinde temsil edecekleri kişiler hakkında hiçbir bilgi almaksızın hayret verici bir doğrulukta bu kişinin duygularını hissetmekte ve hatta o kişinin kelimelerini, cümlelerini söyleyip semptom ve belirtilerini temsil esnasında göstermektedirler. Bu sırada bilinçdışı çatışma, uyuşmazlıklar ihtiva eden ilişkiler, bağlantılar gün ışığına çıkıp, yıllarca bunların etkisiyle yaşanılan ve anlaşılmaz kalan mutsuz ilişkiler, yaşam akışları, ağır kaderler ve hastalıklar anlaşılır ve görünür hale gelmektedir. Bu sayede aslında aile üyelerinin nasıl gizli-kör bir sevgi ve sadakat duygusu ile birbirlerine bağlı olduklarını ve çok kuvvetli bir ölçüde sağlıklarından ve yaşamlarından feragat edebildiklerini tecrübe edebiliyoruz.
Sistem/Aile dizimi yöntemi workshop/grup çalışması veya bireysel-birebir terapi olarak uygulanır.
Workshop çalışmaları grup dinamiği eşliğinde yapıldığı için çok etkilidir ve aslında dizim çalışmalarının özü grup çalışması şeklinde uygulanmasıdır. Grup çalışmasına katıldığınızda sizinle aktif olarak çalışıp çalışılmayacağı önceden belli olmaz ve o an kiminle çalışılacağına terapist karar verir. Çalışma esnasında, kendisinin birebir dizim çalışması yapılmasa dahi tüm diğer katılımcılar temsilci rollerini üstlenir ve farkında olmadan yaşamlarında çok yeni açılımlar yaşarlar.
Sistem dizimlerinin emsalsiz görüntüleme ve düzenleyici özelliğiyle, alternatifi olmadığı için en ideali olan sahip olduğumuz aile matrisimizi-geçmişimizi sadece yaşandığı gerçeklikle görüp, kabul edip, yaşama bütüncül bir şekilde devam etme cesareti göstererek, matrisimize haddimizi aşmadan “yeni” kayıtlar düşme şansını kendimiz ve gelecek nesillerin de önünü açarak sağlamış oluruz.

AİLE DİZİMLERİ (2)

a7.jpg
Aile/Sistem Dizimi ilk olarak “Familien Aufstellung” adıyla 90′lı yıllarda Almanya’da ortaya çıkmış olan bir terapi tekniğidir.
Aile Dizimi kısaca, RUHUN GERÇEK AYNASIdır ve uzun zamandır SAKLANAN VE GÖRÜNMEYEN GERÇEKLERİ bilince taşıyıp GÖRÜNÜR hale getirir. Ruhsal bölünmeleri tanımamıza, herhangi bir sebeple bloke olmuş duygularımızın yeniden hayat bulmasını sağlar.
Bu terapi yöntemi, kişisel ilişkiler ve aile ilişkilerini daha derinden anlayabilmek için yapılan, insanları “düzeltmek” için değil, kişinin kendi gerçeğine yakınlaşmasını, davranışlarının neyin yönlendirdiğini anlamasını ve bunun da ötesinde onu neyin beklediğini anlamasını sağlayan bir atlama taşıdır.
Yaşamınızda duygusal ya da işlevsel zorluğa neden olan her şeyi kapsar. Psikolojik zorlukların çoğu çözümlenmemiş aile sorunlarına dayanmaktadır. Aile, ya tüm acıların kaynağı ya da sağlıklı bir toplumun temeli olarak tanımlanmaktadır.
Dizimlerde  amaç nedir?
Aile Dizimlerinde amaç, kişinin baş etmekte zorlandığı sorunlarını ortaya çıkarmak ve olanı olduğu gibi yürek gözüyle görebilmesini sağlamaktır. Dizimlerin ana hedefi, kişinin kendisinde ve ailesinde yaşanan kilitlenmeye ilişkin GERÇEK ile yüzleşmesidir.
Terapi süresince orada bulunmayan aile/sistem fertlerinin veya sistem unsurlarının, bir grubun üyeleri tarafından temsil edildiği dizim yöntemi kullanılarak içinde bulunduğumuz sistemdeki en derin dinamiklere erişilir. Ailenin ve sistemin görünmeyen ilişki düzenleri ve dengesizlikleri görünür hale getirilir. Görünen bu düzende yaşanmış olan ve değiştiremeyeceğimiz fenomenlerin görülüp kabul edilmesi amaçlanır. Buna ek olarak danışana ve onun ailesine (sistemine) daha uyumlu, yeni ve iyileştirici bir resmin oluşması terapist müdahalesiyle adım adım mümkün hale getirilmektedir.
Bu şekilde çalışmanın veya bu metodun kişiyi ve uygulayıcıyı çok hızlı ve dolaysız bir şekilde işin özüne götürdüğünü, bu sayede yeni bir psikolojik sağlamlılık, yaşamda bir denge, büyük bir içsel barış ve huzur yakaladığı görülmektedir.
Aile Diziminde istenen bilgiler
-Kendi kardeşleriniz (sağ, ölü, düşük ve kürtajlar dahil), anne-baba, teyze, dayı, hala, amca, her iki taraftan büyük anne-babalar ve onların ebeveynleri…
ayrıca aile üyesi olmadığı halde ebeveynlerin ve büyük anne-babaların ilk eşleri, nişanlıları, sözlüleri ve sevgilileri de bu sisteme -hayatta  olmayanlar da- dahil
-Tüm erken ölümler (bebek,çocuk, ergen ve genç ölümler)
-Önceki evlilik ve ilişkilerden olan çocuklar, hayatta olmayanlar dahil…
-Önemli hastalıklar (kanser, diyabet, MS, şizofren, manik depresyon, vs…)
-Ölü doğum, düşük ve kürtajlar
-İsim tekrarları, yasal isim değişiklikleri, çift isimler…
-Erken yaşta ebeveyn kayıpları
-Evlatlık verilenler, evlatlık verilen ne zaman öğreniyor evlatlık olduğunu…
-Ayrılık, boşanmalar
-Yaşlı kişilerin bakımını üstlenenler,
-Aileden dışlanıp, reddedilenler
-Din değişikliği,
-Unutulup yok sayılanlar
-Yurtdışında yaşayanlar,
-Cinayet işleyen veya öldürülenler, kurbanlar, failler
-İntihar edenler, kazalar,
-Hayatta kalmasına avantaj oluşturanlar,
-Mirasa yönelik haksızlıklar
-Aileye ciddi katkı sağlayıp takdir görmeyenler,
-Zihinsel, bedensel engelliler ve psikolojik rahatsızlığı olanlar, psikiyatri kliniğinde olanlar
-Alkol, kumar ve uyuşturucu bağımlıları
-Ailede avantaj elde edenler ve buna neden olanlar
-Sırlar, tabular,
-İmam, şaman, hoca, dini bütün birilerinin varlığı
-Ailede savaş ve göçe dayalı travmalar, can ve mal kayıpları, geride kalanlar, statü kaybı, askerler
-Anne-baba, büyükanne ve büyük babaların ex-partnerlerine ilişkilerini bitirmeleri sonucunda yaşattıkları acı, haksızlık veya mağduriyetler
-Ensest yaşayanlar, tecavüze uğrayanlar…