25 Mart 2014 Salı

ENERJİ MERİDYENLERİ


Sevgili Okurlar,
Meridyen noktalarının resimlerle gösterildiği Biblos yayınlarından çıkan Levent Özyaşar’ın “Akupresör Ya da İğnesiz Akupunktur” kitabını tavsiye ederim. Çeşitli yağ karışımları ile ihtiyaç duyduğunuz meridyenlere masaj yaptırarak rahatsızlıklarınızı azaltabilirsiniz. Şimdi biraz özet bilgi verelim.
Meridyenler bedene ve bedenden dışarı enerji taşıyan on dört kanal olarak düşünülebilir. Meridyenler size, varlıklarını hiç fark ettirmeden hizmet eder, kendi dillerinde enerji desteği isterler ve siz yanıt verdikçe de bunu sürdürürler.
Meridyenler, derinin yüzeyi boyunca devam eden yüzlerce minik ısı, elektromanyetik ve süptil enerji hazineleridir. Çin tıbbında akupunktur noktaları olarak bilinen bu enerji noktaları, iğnelerle veya fiziksel basınç uygulayarak enerjiyi açığa çıkarabilmek veya yeniden dağılmasını sağlayabilmek için tetiklenebilir.
Meridyenlerin akışı değişkendir ve yükselip alçalmaları mekanik cihazlarla olduğu gibi hassas kişiler tarafından da tespit edilebilir. Akupunktur noktaları derinin yüzeyinde bulunurken meridyenler bedenin derinliklerine doğru yolculuğa çıkar ve her bir organın ve kas grubunun içinden geçerek yolculuğunu sürdür.
Meridyenler her organı ve her psikolojik sistemi etkiler. Bağışıklık, sinir, endokrin, dolaşım, solunum, sindirim, iskelet, kas ve lenf sistemleri de buna dahildir. Her sistem en az bir meridyen tarafından beslenir. Meridyenler, bedenin kan dolaşımına benzer şekilde enerji dolaşımını sağlayarak, canlılık ve denge getirir, tıkanıklıkları giderir, metabolizmayı düzenler ve hatta hücrelerin değişiminin hızını ve formunu da belirlerler. Meridyenler üzerindeki akış, kan akışınız kadar önemlidir; hayatınız ve sağlığınız meridyenlere bağlıdır. Bir meridyenin enerjisi tıkandığında veya düzensizleştiğinde, beslediği sistem de tehlikeye girecektir.
Bedenimizde sağlı sollu on ikişerden yirmi dört meridyen vardır. Meridyenlerin geleneksel işlevleri nakil (akciğer ve kalınbarsak meridyenleri), düzenleyicilik (dolaşım-cinsiyet ve üçlü ısıtıcı meridyenleri), belirleme (karaciğer ve safrakesesi meridyenleri), özümleme (dalak ve mide meridyenleri), farkındalık/bilinç oluşturma (kalp ve incebarsak meridyenleri) ve su metabolizmasıdır (böbrek ve mesane meridyenleri). Ayrıca her meridyen hizmet ettiği ana organla veya sistemle adlandırılır: Dolaşım-cinsiyet, kalp, mide, üçlü ısıtıcı vb gibi.
Bunların dışında, merkez meridyenle (Ren kanalı) yönetici meridyen (Du kanalı) de vardır.Merkez ve yönetici meridyenler aynı zamanda garip akışkanlar olarak da kabul edilir. Diğer on iki meridyen, birbirine bağlanarak bir zincir meydana getirir.Merkez ve yönetici meridyen, çevreye doğrudan açıktır. Etrafımızı saran enerjiler bu meridyenlerden girip çıkabilir. On iki meridyen ile merkez ve yönetici meridyen, meridyen sistemini meydana getiren başlıca unsurlardır.
Yönetici Meridyen
Cinsel organla anüs arasındaki Hui Yin noktasından başlar, düz bir çizgi halinde başın tepesine çıkıp alından ve burun üzerinden geçerek üst dudakta biter. Bütün yang kanallarını yönetir, bu nedenle “yang kanalları denizi” adı verilir. Beyin, omurga, karaciğer, böbrek ve rahimle de ilişkilidir.
Bu meridyende dengesizlik başgösterdiğinde omurga sertleşir, sırt ağrıları, diş hastalıkları, baş ağrısı, ruhsal tutarsızlık, iktidarsızlık, erken boşalma, kısırlık, kalınbarsağın son kısmında sarkma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Bu meridyen uyarılarak akıl hastalıkları, nöropati, kalp-damar hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, cinsel hastalıklar, bel ve sakral bölgedeki hastalıkların yanı sıra baş, boyun sorunları ve geçtiği bölgelerdeki iç hastalıklarına şifa verilir.
Merkez Meridyeni (İşlevsel Kanal – Du Mai)
Cinsel organla anüs arasındaki Hui Yin noktasından başlar, düz bir çizgi halinde alt dudağın altında biter. Bedendeki bütün yin kanallarını yönetir, bu nedenle “yin kanalları denizi” adı verilir. Kadınlarda hamilelikten ve ceninin beslenmesinden sorumludur.
Bu meridyendeki dengesizlikler fıtık, kadınlar beyaz akıntı, karnın alt bölgesinde yumrular, düzensiz ay halleri, düşük, kısırlık, spermlerde azalma, boğaz ağrısı vb olarak ortaya çıkabilir.
Bu meridyen karın bölgesi, göğüs, boyun, baş, yüz hastalıklarına ve geçtiği bölgelerdeki iç hastalıklarına şifa verirken kullanılır.
Karaciğer Meridyeni
Ayağın başparmağında başlar, göğüs altında biter. Karaciğer besinleri depo eder ve bedenin aktif kalması için gereken hayati enerjiyi korur. Kanı artırır, zararlı maddeleri parçalayıp bedenden atar. Karaciğerin en önemli işlevi kişiyi dinç ve güçlü tutmaktır.
Karaciğer meridyenindeki dengesizlikler sonucunda güç kaybı, aşırı yorgunluk, huysuzluk, gürültüden kolayca rahatsız olma, aşırı duygusallık sorunları baş gösterir. Kişi, konuşurken sesini yükseltir. Fiziksel düzeyde, gözler parlaklığını kaybeder, her şeyi sarımsı görür, ayağa kalktığında başı döner. Cinsel performansı düşer, prostat ve testis sorunları ortaya çıkar. Kuyruk sokumu omurunda ve onun üzerindeki sakral omurlarda ağrı, basur, böğürde gerginlik, kaburgaların altındaki bölgede baskı, iştah kaybı, mide bulantısı ve baş ağrısı yaşanır.
Safrakesesi Meridyeni
Gözün dış kenarından başlar, ayağın dördüncü parmağında biter. Safrakesesi, besinlerin bedene dağılımını ve (tükrük bezi, pankreas özsuyu, safra ve barsak enzimleri dahil) sindirim enzimlerinin, tiroid hormonlarının dengesini kontrol eder. Ayrıca safrakesesi karar vermeyle ilişkilidir, tepkileri ve davranışları belirler.
Bu meridyendeki dengesizlikler sonucunda kişi, önemsiz ayrıntılarla aşırı ilgilenir. Paniğe kapılmaktan ve karar alamamaktan korkar. Göz yorgunluğu başlar, gözlerin akları sararır, gözlerde mukoza birikir, görme bulanıklaşır. Bu kişiler acele yemek yediklerinden safra salgılanması yetersiz kalır, kabızlık ya da ishal görülür. Cilt sararır, kol ve bacak eklemlerinin yanı sıra bedende sertleşmeler başlar. Diğer semptomlar arasında mide ekşimesi, sabahları mide bulantısı, mide şişkinliği, omuzlarda gerginlik, midede ya da safrakesesi kanalında spazmlar ve ağrı, asit artışı, on iki parmak ülseri, balgamlı öksürük sayılabilir.
Sağlıklı günler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder