22 Eylül 2014 Pazartesi

AİLE DİZİMLERİ (1)

küpAile dizimleri; aileler ve bireylerde bağımlılık, evlilik ve ilişki problemleri, bedensel ve ruhsal hastalıklar, evlat edinme, elem-keder, iş ilişkileri, parasal sorunlar, içsel boşluk, mutsuzluk gibi konuları ve bunların nedenlerini daha iyi anlamaya yarayan bir ruhsal görüntüleme aracı ve düzenleyicisidir. İnsanın en büyük travması, “başka türlü de olabilirdi” imkansızına sarılmasıdır. Aile dizimleri, bu imkansızlığı tüm açıklığıyla kişinin gözleri önüne serer. Açık yürekle bakılarak, arzu edilen dünyadan gerçek dünyaya gelinir. Yaşamda olan hiçbir şey anlamsız ve gerekçesiz değildir. Hangi aile içine doğacağımız ve ne zaman öleceğimiz gibi yaşamın iki temelini, yani başlangıcı ve sonunu bizler seçmiyoruz. Bir aileye, daha doğrusu bir aile matrisinin içine, kadere doğuyoruz. Aile matrisi, içine doğduğumuz ailede kan bağı ile bağlı olduğumuz insanlar ve onlara ait yaşamda var olan ilişkiler ve yaşanmışlıkların bütünüdür. Bizler özde önce bir aile matrisine, ama bütünde çok daha büyük olana yaşam’a aidiz.
Özellikle ağır hastalıklar ve uzun süreli semptomlar söz konusu olduğunda, mevcut tedavilerin sonuç verebilmesi için sistem dizimcisi/psikoterapist kendisini hekimin en önemli asistanı gibi görerek hastalığın arkasında yatan dinamikleri açığa çıkarır. Kişiyi ve ait olduğu sisteme dair bu hakikatlerin görülmesiyle, kişinin içindeki iyileşme sistemini teşvik eder ve mevcut tedavilerin başarı şansını artırır. Sistem dizimleri hiç bir şekilde medikal tedavinin yerine geçen değil, onun etkisini arttıran bir önem taşımaktadır. Çünkü tüm tedaviler dışarıdan gelen desteklerdir, oysa iyileşme insana sadece kendi içinden ve kendi iyileşme sisteminin kusursuz çalışması sonucu gelmektedir. Bu anlamda sistem dizimleri her türlü tıbbi (geleneksel veya tamamlayıcı tıp) tedavinin etkisini arttırarak desteklemektedir. Sağlık bir “iyi hissediş hali” değil, bir varoluş halidir.
Sistem dizimleri bilimin kolay açıklayamadığı temsilcilerin algısı fenomeni ile çalışmaktadır. Temsilciler öncesinde temsil edecekleri kişiler hakkında hiçbir bilgi almaksızın hayret verici bir doğrulukta bu kişinin duygularını hissetmekte ve hatta o kişinin kelimelerini, cümlelerini söyleyip semptom ve belirtilerini temsil esnasında göstermektedirler. Bu sırada bilinçdışı çatışma, uyuşmazlıklar ihtiva eden ilişkiler, bağlantılar gün ışığına çıkıp, yıllarca bunların etkisiyle yaşanılan ve anlaşılmaz kalan mutsuz ilişkiler, yaşam akışları, ağır kaderler ve hastalıklar anlaşılır ve görünür hale gelmektedir. Bu sayede aslında aile üyelerinin nasıl gizli-kör bir sevgi ve sadakat duygusu ile birbirlerine bağlı olduklarını ve çok kuvvetli bir ölçüde sağlıklarından ve yaşamlarından feragat edebildiklerini tecrübe edebiliyoruz.
Sistem/Aile dizimi yöntemi workshop/grup çalışması veya bireysel-birebir terapi olarak uygulanır.
Workshop çalışmaları grup dinamiği eşliğinde yapıldığı için çok etkilidir ve aslında dizim çalışmalarının özü grup çalışması şeklinde uygulanmasıdır. Grup çalışmasına katıldığınızda sizinle aktif olarak çalışıp çalışılmayacağı önceden belli olmaz ve o an kiminle çalışılacağına terapist karar verir. Çalışma esnasında, kendisinin birebir dizim çalışması yapılmasa dahi tüm diğer katılımcılar temsilci rollerini üstlenir ve farkında olmadan yaşamlarında çok yeni açılımlar yaşarlar.
Sistem dizimlerinin emsalsiz görüntüleme ve düzenleyici özelliğiyle, alternatifi olmadığı için en ideali olan sahip olduğumuz aile matrisimizi-geçmişimizi sadece yaşandığı gerçeklikle görüp, kabul edip, yaşama bütüncül bir şekilde devam etme cesareti göstererek, matrisimize haddimizi aşmadan “yeni” kayıtlar düşme şansını kendimiz ve gelecek nesillerin de önünü açarak sağlamış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder