22 Eylül 2014 Pazartesi

AİLE DİZİMLERİ (2)

a7.jpg
Aile/Sistem Dizimi ilk olarak “Familien Aufstellung” adıyla 90′lı yıllarda Almanya’da ortaya çıkmış olan bir terapi tekniğidir.
Aile Dizimi kısaca, RUHUN GERÇEK AYNASIdır ve uzun zamandır SAKLANAN VE GÖRÜNMEYEN GERÇEKLERİ bilince taşıyıp GÖRÜNÜR hale getirir. Ruhsal bölünmeleri tanımamıza, herhangi bir sebeple bloke olmuş duygularımızın yeniden hayat bulmasını sağlar.
Bu terapi yöntemi, kişisel ilişkiler ve aile ilişkilerini daha derinden anlayabilmek için yapılan, insanları “düzeltmek” için değil, kişinin kendi gerçeğine yakınlaşmasını, davranışlarının neyin yönlendirdiğini anlamasını ve bunun da ötesinde onu neyin beklediğini anlamasını sağlayan bir atlama taşıdır.
Yaşamınızda duygusal ya da işlevsel zorluğa neden olan her şeyi kapsar. Psikolojik zorlukların çoğu çözümlenmemiş aile sorunlarına dayanmaktadır. Aile, ya tüm acıların kaynağı ya da sağlıklı bir toplumun temeli olarak tanımlanmaktadır.
Dizimlerde  amaç nedir?
Aile Dizimlerinde amaç, kişinin baş etmekte zorlandığı sorunlarını ortaya çıkarmak ve olanı olduğu gibi yürek gözüyle görebilmesini sağlamaktır. Dizimlerin ana hedefi, kişinin kendisinde ve ailesinde yaşanan kilitlenmeye ilişkin GERÇEK ile yüzleşmesidir.
Terapi süresince orada bulunmayan aile/sistem fertlerinin veya sistem unsurlarının, bir grubun üyeleri tarafından temsil edildiği dizim yöntemi kullanılarak içinde bulunduğumuz sistemdeki en derin dinamiklere erişilir. Ailenin ve sistemin görünmeyen ilişki düzenleri ve dengesizlikleri görünür hale getirilir. Görünen bu düzende yaşanmış olan ve değiştiremeyeceğimiz fenomenlerin görülüp kabul edilmesi amaçlanır. Buna ek olarak danışana ve onun ailesine (sistemine) daha uyumlu, yeni ve iyileştirici bir resmin oluşması terapist müdahalesiyle adım adım mümkün hale getirilmektedir.
Bu şekilde çalışmanın veya bu metodun kişiyi ve uygulayıcıyı çok hızlı ve dolaysız bir şekilde işin özüne götürdüğünü, bu sayede yeni bir psikolojik sağlamlılık, yaşamda bir denge, büyük bir içsel barış ve huzur yakaladığı görülmektedir.
Aile Diziminde istenen bilgiler
-Kendi kardeşleriniz (sağ, ölü, düşük ve kürtajlar dahil), anne-baba, teyze, dayı, hala, amca, her iki taraftan büyük anne-babalar ve onların ebeveynleri…
ayrıca aile üyesi olmadığı halde ebeveynlerin ve büyük anne-babaların ilk eşleri, nişanlıları, sözlüleri ve sevgilileri de bu sisteme -hayatta  olmayanlar da- dahil
-Tüm erken ölümler (bebek,çocuk, ergen ve genç ölümler)
-Önceki evlilik ve ilişkilerden olan çocuklar, hayatta olmayanlar dahil…
-Önemli hastalıklar (kanser, diyabet, MS, şizofren, manik depresyon, vs…)
-Ölü doğum, düşük ve kürtajlar
-İsim tekrarları, yasal isim değişiklikleri, çift isimler…
-Erken yaşta ebeveyn kayıpları
-Evlatlık verilenler, evlatlık verilen ne zaman öğreniyor evlatlık olduğunu…
-Ayrılık, boşanmalar
-Yaşlı kişilerin bakımını üstlenenler,
-Aileden dışlanıp, reddedilenler
-Din değişikliği,
-Unutulup yok sayılanlar
-Yurtdışında yaşayanlar,
-Cinayet işleyen veya öldürülenler, kurbanlar, failler
-İntihar edenler, kazalar,
-Hayatta kalmasına avantaj oluşturanlar,
-Mirasa yönelik haksızlıklar
-Aileye ciddi katkı sağlayıp takdir görmeyenler,
-Zihinsel, bedensel engelliler ve psikolojik rahatsızlığı olanlar, psikiyatri kliniğinde olanlar
-Alkol, kumar ve uyuşturucu bağımlıları
-Ailede avantaj elde edenler ve buna neden olanlar
-Sırlar, tabular,
-İmam, şaman, hoca, dini bütün birilerinin varlığı
-Ailede savaş ve göçe dayalı travmalar, can ve mal kayıpları, geride kalanlar, statü kaybı, askerler
-Anne-baba, büyükanne ve büyük babaların ex-partnerlerine ilişkilerini bitirmeleri sonucunda yaşattıkları acı, haksızlık veya mağduriyetler
-Ensest yaşayanlar, tecavüze uğrayanlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder